Over mijn lessen

Als ik met tien leerlingen hetzelfde stuk instudeer, zal het eindresultaat tien maal verschillend zijn. Ook de weg ernaar toe is elke keer anders. Elke leerling brengt andere idee├źn, talenten en ervaringen mee, en dus is elke les totaal verschillend. Dat maakt lesgeven voor mij zo boeiend.

Voortdurend probeer ik mij te verplaatsen in de leerling:
- waar zit voor hem of haar het probleem, mogelijk een blokkade?
- hoe zijn sterke kanten uit te buiten en zwakke kanten te versterken?

In mijn lessen gaat het veel over vorm, balans, expressie, sfeer, emotionele betekenis. Ik maak vaak vergelijkingen met andere kunstvormen of levenservaringen. Zoeken naar de betekenis van noten is vaak ook een zoektocht in onszelf. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar in de les zijn mijn aanwijzingen en adviezen zeer concreet.

Techniek

Veel mensen denken dat je piano speelt door met je vingers toetsen naar beneden te duwen. Ik zie het omgekeerd: de toets wil door de zwaartekracht zelf naar beneden. Ik zoek geen spierkracht maar juist ontspanning. Door nek, schouders, elleboog en pols te ontspannen, krijgen we de mooiste klank.

Deze techniek heeft vele voordelen:
- Je kunt uren spelen zonder fysieke klachten te krijgen. Voor sommigen, inclusief mijzelf, kan het zelfs fysieke klachten wegnemen.
- Je krijgt een volle, aangename klank. De muziek kan gaan stromen met eindeloos veel expressiemogelijkheden.
- Piano spelen kan rust geven. Voor sommigen wordt het zelfs een soort meditatie.

Praktische zaken

Een les kan een half uur, drie kwartier of een uur per week zijn.
Op maandagen en dinsdagen geef ik les bij mij thuis in het pittoreske Zuid-Limburgse dorp Mheer en kom ik bij leerlingen aan huis elders in Zuid-Limburg.
Op woensdagen kom ik aan huis bij leerlingen in Amstelveen.
Donderdagen en vrijdagen zijn gereserveerd voor lessen aan huis in Amsterdam.

Leerlingen van alle leeftijden zijn van harte welkom, van beginnend tot vergevorderd. Voor gevorderden is er ook de mogelijkheid om een uur per twee weken les te nemen.
Een kennismaking en proefles is altijd gratis en vrijblijvend.